Olive varieties (Olea europaea L.) of economic importance from the departments of Tacna and Moquegua
Main Article Content
Abstract
In the Tacna and Moquegua regions, there are olive tree varieties (Olea europaea L.) that are not characterized and therefore unknown to the olive growing population, causing the Sevillana and Empeltre varieties to be cultivated, as they are known; Therefore, in the present work, fifteen varieties of O. europaea L. of economic importance were evaluated; those that were identified and described considering 24 morphological characters, which correspond to leaves (four), fruits (ten) and endocarps (ten). 35 samples were taken per variety and morphological characteristics were considered in leaves (shape, size, length-width ratio (L / A), longitudinal curvature), fruits (presence and size of lenticels, diameter, shape, symmetry, apex shape , pedicle cavity and place of start of veraison) and in the endocarp (shape, symmetry, size, position of the maximum transverse diameter, surface area, number of furrows, distribution of fibrovascular furrows and end of the apex), determining that the 15 varieties presented characters different morphological.
Downloads
Article Details
References
Barranco, D., Fernández Escobar, R., & Rallo Romero, L. (2007). El cultivo del olivo 6a ed. Mundi-Prensa Libros.
Barranco, D., Cimato, A., Fiorino, P., Rallo, L., Touzani, A., Castañeda, C., Serafini, F., & Trujillo, I. (2000). Catálogo mundial de variedades de olivo. Consejo Oleícola Internacional, Madrid, Spain, 360.
Bastías, M., Escobar, A., Carrasco, R., Figueroa, T., & Tapia, I. (2002) Caracterización de las relaciones hídricas y respuestas fisiológicas en plantas de olivo (Olea europaea L.) cultivadas en condiciones de salinidad, 1 Región. Idesia, 20(2).
Cavagnaro, P., Juárez, J., Bauza, M., & Masuelli, R. W. (2001). Discriminación de variedades de olivo a través del uso de caracteres morfológicos y de marcadores moleculares. Agriscientia, 18.
Chavez, R., Casilla, E., Salazar, L., & Bartolini, I. (2001). Hacia la identificacion y control integrado de hoja de hoz en los cultivos de olivo de Tacna y Arica. Serie Actas-Instituto de Investigaciones Agropecuarias.
García, R. D. A., & Tello, M. S. R. (2006). Caracterización morfológica de trece variedades de olivo (Olea europaea L.) introducidas en el germoplasma del INPREX-Tacna. Ciencia & Desarrollo, 10, 107–110.
León, J. C. (2019). Radiografía mundial del olivo. Agencia agraria de noticias.
Molano, J. F. G., & González, E. Y. C. (2014). Comportamiento fenológico del olivo (Olea europaea L.) en el alto ricaurte (Boyacá). Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 6(1), 1–13. DOI: https://doi.org/10.22335/rlct.v6i1.136
Navero, D. B., Cimato, A., Fiorino, A., Fiorino, P., Romero, L. R., Touzani, A., Castañeda, C., Serafini, F., & Navas, I. T. (2000). Catalogo mundial de variedades de olivo. Madrid: Consejo Oleicola Internacional.
Pino, E., Chávarri, E., & Ramos, L. (2018). Crisis de gobernanza y gobernabilidad y sus implicancias en el uso inadecuado del agua subterránea, caso acuífero costero de La Yarada, Tacna, Perú. Idesia (Arica), 36(3), 77–85. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-34292018005001301
Rallo, L. (1994). Fructificación y producción en olivo. Agricultura, 746, 13–16.
Rallo, L. (2005). Variedades de olivo en España: una aproximación cronológica. In: Rallo, L., Barranco, D., Caballero, J., del Río, C., Martin, A., Tous, J., Trujillo, I. eds. Variedades de olivo en España. Madrid, Mundi-Prensa, 17-44.
Ramírez, E. A. D. F., & Bergamini, L. del C. L. (2011). Determinación de la Aptitud para la Obtención de Aceite de Oliva de Seis Variedades de Aceituna Negra (Olea europaea L.) del Banco de Germoplasma del INPREX UNJBG Tacna. Ciencia & Desarrollo, 13, 50–53.
Romero, N., Saadi, L., Jorratti, M., & Andrada C. (2012). Estudios morfológicos de variedades de olivo (Olea europaea L.) del valle central de la provincia de Catamarca. Revista Biología en Agronomía, 2 (1).
Sakoda, B. H., & Tonietto, J. (2013). El clima vitícola de regiones productoras de uvas para vinos y piscos del Perú. Clima, zonificación y tipicidad del vino en regiones vitivinícolas iberoamericanas, 299.
Sotomayor León, E. M. (2017). El olivo (Olea europaea L) en América. Idesia (Arica), 35(3), 3-6. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-34292017000300003
Trujillo, I., Barranco, D., Cabello, D., Gordon, A., Morello, P., Muñoz Diez, C., & Rallo, L. (2019). Proposal of a guide for the catalogation, sanitation and management of the ioc network (UCOLIVO, 1. Ucolivo.
Velazco, J., & Velazco, J. (2012). Características del empleo agrícola en el Perú. Empleo y protección social, 1, 161–211.