Elaboration of the diet based on organic solid waste from the Grau market for feeding rats in the Bioterium

Main Article Content

Lucio Velasco López
Lesly Adelis Valdivia Quispe

Abstract

In the biotherium of the Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann, a trial was conducted to prepare balanced feed based on organic solid waste generated in the Grau model market of Tacna, especially those that supply hydrobiological products such as fish and those that provide food products such as juices, whose nutritional content of the inputs met the expectations of the established parameters. The experiment was conducted on 15 rats of the species Rattus norvegicus, 6 months old, and daily consumption records were kept for 15 days. Rats, as biological material, present a great demand for food supplies, which generates an extra expense for the interests of the student population that uses this material in the research work. The experimental variables consisted of elaborating and proportionally supplying the diet, by a mixture in equal parts of fruit and vegetable peels in 40%, fish remains in 40% and with an additional 20% of breadcrumbs. The objective is to produce balanced feed to support the demand for food inputs. This new feed made from organic waste promises to reduce food costs and to guarantee a source of energy and nutrition for the rats in the biotherium.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Velasco López, L., & Valdivia Quispe, L. A. (2022). Elaboration of the diet based on organic solid waste from the Grau market for feeding rats in the Bioterium. Revista Ciencias Biológicas Y Ambientales, 1(1), 24–31. https://doi.org/10.33326/29585309.2022.1.1585
Section
Artículos

References

Aguirre, S. E., Piraneque, N., & Cabarcas, D. (2022). Compost de cáscara de naranja: una alternativa de aprovechamiento y ciclaje de materia orgánica en la Región Caribe de Colombia. Entramado 18(1), 1-18.

Burgos, C., Villalba, M., Pérez, D., & Arroyo, A. (2016). Aprovechamiento de los residuos orgánicos generados en el Centro de Comercio, Industria y Turismo (CCIT) del SENA Regional Córdoba para la elaboración de compost. Revista Sennova: Revista Del Sistema De Ciencia, Tecnología E Innovación, 2(1), 164–181. https://doi.org/10.23850/23899573.543

Calizaya, M. Y. (2020). Evaluación de la calidad proteica de harinas de quinua, kiwicha, cañihua, tarwi y arveja muela en ratas (trabajo de investigación de posgrado). Universidad Peruana Unión. Lima.

Moctezuma, V. y Linares, P. (2020). Utilización de animales en la investigación biomédica y médica. Revista Iberoamericana de Bioética, (12), 01-19. https://doi.org/10.14422/rib.i12.y2020.011

Moncada, L., & Diaz, H. (2020). Determinación del efecto hipocolesterolemico y antiaterosclerotico de extracto acuoso de fruto Solanum Melongena “berenjena” en Rattus norvegicus var. Wistar con hiperlipemia experimental. Veritas, 21(1), 81-88.

Ochoa, M. A, Bravo, F., & Ávila, R. (2019). Uso de residuos orgánicos en la alimentación de ovinos en crecimiento. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, (22), 11-15

Ramírez, V. M. (2017). Los residuos orgánicos como alternativa para la alimentación en porcinos. Revista de ciencias agrícolas, 108-120.

Rodríguez, M. (2021). Recuperación de nutrientes de residuos orgánicos domiciliarios en una economía circular para alimento de animales a nivel familiar (tesis de pregrado). Universidad César Vallejo. Juliaca.

Vargas, M. J. (2020). Parámetros fisiológicos y metabólicos de la rata de laboratorio (Ratus norvegicus). Revista Médica Basadrina, 14(2), 64–68.

Varriano, N., Laguto, S., Giovannone, P., Andiollo, N., & Martínez, T. (2020). Análisis de pérdidas y desperdicios de hortalizas en el Gran La Plata. Su potencial uso como materia prima en la producción de alimentos. Ingenio Tecnológico, 2

Vidales, A., Chávez, V., García, E., & Gómez, Teresa. (2004). Alimentos Balanceados Para Animales A Partir De Residuos Orgánicos. Conciencia Tecnológica (26)